Skip to main content

Als salesmedewerker begrijp je dat het kiezen tussen inbound en outbound sales cruciaal is voor het succes van je organisatie. In deze blog kijken we naar de basisprincipes van beide benaderingen, of je nu een salesprofessional bent of net begint in het vak. Daarnaast kijken we ook naar de voordelen van sales outsourcing en leggen we de focus op het genereren van waardevolle leads.

De verschillen tussen inbound en outbound sales?

Inbound Sales
Bij inbound sales wordt er gereageerd op vragen van potentiële klanten. Hier ligt de focus op het verstrekken van nuttige informatie, het beantwoorden van vragen en het begeleiden van potentiële klanten bij hun aankoopbeslissing. Het verschil tussen inbound en outbound sales ligt eenvoudigweg in hoe klantinteracties beginnen.

Outbound Sales
In tegenstelling tot inbound sales neemt de salesmedewerker bij outbound sales het initiatief door potentiële klanten proactief te benaderen om het product of de dienst te verkopen. Het doel is interesse te wekken, leads te genereren en nieuwe klanten aan te trekken, vaak via koude acquisitie zonder voorafgaand contact met de potentiële klant.

Inbound sales is reactief

Inbound sales concentreert zich op de behoeften, uitdagingen en doelen van individuele kopers. Het draait niet alleen om het snel afronden van de verkoop, maar ook om het verzamelen van uitgebreide informatie over de klant. Deze aanpak verbetert de lead flow door elke digitale interactie vast te leggen, waardoor salesprofessionals gepersonaliseerde benaderingen kunnen ontwikkelen. Het vergt geduld, omdat het opbouwen van relaties veel tijd kost, maar biedt geen garantie. Onderbrekingen in de strategie kunnen leiden tot verlies van leads, waardoor voortdurende aanpassing nodig is vanwege de gepersonaliseerde aanpak.

Outbound Sales is actief

Bij outbound sales kun je op elk moment leads bereiken, ongeacht hun positie in de marketingfunnel. Deze aanpak is meetbaar en schaalbaar, waardoor je na verloop van tijd precies kunt bepalen hoeveel inspanningen, zoals e-mails of telefoongesprekken, nodig zijn voor een succesvolle deal. Het is echter onpersoonlijk en heeft een lager conversiepercentage door het ontbreken van kwaliteitsfiltering.

Inbound Leads vs. Outbound Leads

Vaak wordt er in marketing- en verkoopgesprekken gesproken over het verschil tussen inbound en outbound leads. Het antwoord is eigenlijk afhankelijk van verschillende dingen, zoals de markt, hoe je potentiële klanten selecteert, hoelang het duurt voordat je iets verkoopt en hoe je bedrijf geld verdient. Als je op een slimme manier zowel inbound als outbound leadgeneratie gebruikt, kun je op een effectieve manier nieuwe klanten vinden. Bovendien kan het uitbesteden van je sales aan experts, een strategische zet zijn. Dit stelt je in staat om je te concentreren op kernactiviteiten, terwijl ervaren salesprofessionals zich richten op het genereren van waardevolle leads en het maximaliseren van verkoopkansen.

Inbound Leads:
Inbound leads komen per toeval of vanuit kanalen waar al eerdere interactie is geweest. Deze leads nemen zelf het initiatief om contact op te nemen met jouw organisatie omdat ze geïnteresseerd zijn in je producten of diensten. Ze bepalen zelf wanneer en via welk platform ze contact maken, wat vaak leidt tot een nog grotere interesse in je bedrijf dat vervolgens actie kan ondernemen om deze leads te benaderen.

Outbound Leads:
Outbound leads zijn potentiële klanten die in contact komen met jouw organisatie nadat jij als eerste het initiatief hebt genomen. Dit kan direct en proactief zijn via telesales, telemarketing, persoonlijke bezoeken, LinkedIn-outreach of direct mail. Ook indirecte vormen zoals advertenties in tijdschriften, radiospots of billboards vallen hieronder.

Sales outsourcing

Het belang van zowel inbound als outbound sales mag niet worden onderschat voor het succes van een organisatie. Elk heeft zijn eigen unieke voordelen en uitdagingen. Door inbound en outbound sales te combineren, vergroot je je bereik, bereik je verschillende soorten klanten en zorg je ervoor dat marketing en sales effectief samenwerken. Dit kan leiden tot betere verkoopresultaten.

Het opstellen van een salesstrategie, het benaderen van potentiële klanten en het realiseren van de uiteindelijke verkoop vergen veel tijd en expertise. Als je ondersteuning nodig hebt, overweeg dan sales outsourcing aan Flexxvoice. Wij bieden hoogwaardige leads met een grote kans op conversie, met specialisaties in ICT leadgeneratie en koude telefonische acquisitie. Naast leadgeneratie bieden we begeleiding bij verkoopgesprekken en beloven we uitbreiding van jouw (potentiële) klantenbestand, zowel in kwantiteit als kwaliteit. Sales outsourcing aan Flexxvoice betekent minder werk voor jou, met betere resultaten en een hogere omzet.

Flexxvoice Sales Academy

Bij Flexxvoice bieden we niet alleen mogelijkheden voor het uitbesteden van sales, maar ook voor het trainen van sales consultants. In onze Sales Academy bereiden we jonge professionals voor op een salesrol binnen jouw bedrijf. Tijdens het trainingsprogramma is de salesmedewerker vanaf het begin actief in jouw bedrijf en volgt tegelijkertijd opleiding bij de Flexxvoice Sales Academy. De keuze tussen sales outsourcing en het opleiden van een interne salesmedewerker hangt af van factoren zoals de omvang van jouw bedrijf, het budget en specifieke salesbehoeften. We delen graag meer informatie over de beschikbare mogelijkheden.